onsdag 23 januari 2019

Luxor


Dag 6 den 22 januari 2019, Polic station camp - Luxor, 145 km 
Kallt på morgonen i öknen. Sömnen har inte varit särskilt god för någon i gruppen. Trots öronpluggar har jag vaknat minst tio gånger. Skrikande bromsande från lastbilar och sedan rejäla puffar när de väl släppte pedalen. Skällande hundar, samtal och rop mellan poliser på kontrollplatsen. Vid sidan av de ordinarie konstaplarna har vi uppbackning av ytterligare två polisfordon (en armerade den här dagen) och så brandbilen förstås. Det är fint att istället höra zippande dragkedjor och förstå att det är dags för en ny dag i sadeln. Idag samlas gruppen inför avfärd men sprids ganska snabbt ut på den ca 11 mil långa sträckan ned mot Nildalen. Successivt ökar växtligheten utmed vägen från i princip ingenting till en prunkande trädgård.


Luxor är mycket mindre än Kairo, en halv miljon människor istället för mer än tio, men känslan i kvarteren ovanför strandpromenaden och i de kvarter där lokalbefolkningen lever är densamma. Jag vet inte hur det beskrivas men om man tänker sig Sydeuropa, så är det här ett antal snäpp rörigare. Myllrande trafik, större skillnader mellan bra och väldigt svaga levnadsvillkor, mycket mer sand, sand som hela tiden är i rörelse, och framförallt skräp överallt. Som stålkulor i den här glasaffären är vi måltavlor för all form av guidning och gatuförsäljning. Jag föredrar att rulla genom staden på min cykel. Då hinner jag se mer och försäljarna hinner inte med. Att åka hästkärra utmed strandvägen till floden är tydligen inkluderat i alla researrangemang. Hästarna däremot verkar inte dra nytta av den här businessen. Om de hade något att säga till om borde de åtminstone få mat så att revbenen inte står ut som spjäll! Imorgon har vi vilodag med sightseeing utan hästskjuts. 



Dag 7 Vilodag den 23 januari i Luxor.
Den här staden välkomnar till storhetstider som lämnat fantastiska spår. Det är givetvis intressant för en turist på besök. Platsen vid Nilen omgiven av både mangoplanteringar och öken. Här har kulturer lämnat spår ända sedan 3000 f.kr. Staden kallades Thebe under höjdpunkten ca 2000 f.kr. En kulturell och politisk centralort för kungariken vid övre Nilen som lämnat några av världens mest omfattande och tillgängliga byggnadsverk för oss att ta del av. Gravkammare i Konungarnas dal och tempel på Nilens västra strand ingår i den bussrundtur som anordnades av den egyptiska reseagenten, mister Mockles. Han följer oss på väg genom Egypten och bistår arrangörerna med lokala praktiska arrangemang, som den här. Båttur över Nilen tillbaka till centrum på flodens Östra sida. Gemensam lunch och sedan tid att packa den väska som ska resa med den stora lastbilen, ladda batterier, se över cykel inför morgondagens cykling. Vid hotellet har ungefär halva gruppen valt att köpa till rum, vi andra tältar i en liten fin trädgården omgiven av murar från en av stadens moskéer.




2 kommentarer:

  1. Mycket spännande att läsa din blogg! Onekligen varierande tältplatser!
    Hur säkrar ni att cyklarna inte försvinner på natten?
    Hälsningar Britta

    SvaraRadera
  2. Verkligen spännade och kul att du skriver så levande.

    SvaraRadera