måndag 28 januari 2019

Abu Simbel



Dag 10 den 26 januari 2019, Aswan -Desert camp, 145 km 
Upplägget på de dagar som är cykleldagar har sina rutiner. Lägret vaknar vid fem halvsextiden på morgonen. Alla packar ihop sina tält och lämnar väskan vid lastbilen. Hemma hos mig, i mitt tält, är det en given ordning var väskan ska stå, var påsen med alla fordral till tält, pinnar, tältbotten, luftmadrass, sovsäck, uppblåsbar kudde ska förvaras. En säck för elektronik med laddare och sladdar. Glasögon necessär och pannlampa har också sina givna platser. Färdigklädd för cykling och med väskan lastad på lastbilen äter man frukost. Självklart efter handtvätt, fördisk av tallrik, mugg och sked. Gröt och banan är de viktigaste ingredienserna vid sidan av kaffet, i alla fall för mig. Disk och sedan iväg. Vid ankomst till dagens mål är det av med cykelkläder, dusch om det finns, sedan upp med tältet. Efter cykling finns grönsakssoppa och kaffe/te tillgängligt fram till infomöte och middag innan solen går ned vid sextiden. Några sitter kvar och pratar men de flesta drar sig tillbaka till tältet redan vid halvsjutiden. Läger i öknen utmed vägen mellan Asuan och Abu Simbel är som Wolfgang utrycker det ”Egyptian stile, ohne duschen”. Det är då våtservetter kommer till användning. Dagens sträcka gick upp från Nildalen, genom ökenlandskap i ett högt tempo. Steve, idrottslärare från San Diego och jag turades om att dra och vi var idag en knapp halvtimme före tredje man in till lägret. Eftermiddagen varm, +33 under solskyddet bakom lastbilen. Kvällen betydligt svalare.



Dag 11 Söndag den 27 januari 2019, Desert camp - Abu Simbel, 151 km 
Öknen skiftade från helt plan till plan med mindre stenkullar här och där. Kullarna som troligen varit berg har eroderats ner av vind, värme och sand och formats till mindre pyramider ute i ökensanden. Det här är väl det mest anmärkningsvärda vi ser på vägen genom öknen. Vid sidan av den sandstorm som byggs upp mitt på dagen. Stormbyarna kommer så småningom i ryggen och gör de avslutande 50 kilometrarnas av dagens 150 till en ren parad. I Abu Simbel på bakgården till Hotel Tuya står nu de flesta av deltagares tält. Några väljer att boka rum. Tillgången är dock inte stor. Några som  hoppats på rum är nog lite besvikna just nu. Allra helst som bakgården till hotellet har mjuk sand och vinden sliter i tältdukarna.



Vid lunch ute på cykelturen fick vi reda på att Macron, le president, skulle komma till byn för att besöka templet, bara 500 m från hotellet, vid Nassersjöns strand. Templet som flyttades för att inte översvämmas när dammen byggdes på 1960 talet. När en president ska fram får ingen annan vara i vägen. Gatorna stängs av. Det står en snut i varje knut och konstaplar där emellan. Nåväl det hela blåser snart över. Middag på hotellet i sällskap med Andrew från Sydney som också bott i Vancouver och som är född i Kapstaden. Med Fiona från Montreal och Wolfgang. Imorgon är det vilodag. Kvällen innan och under vilodag är det ingen matservice av arrangörerna utan deltagarna får själva svara för detta.



Dag 12 den 28 januari, Vilodag
Omfattar persedelvård, tvätt, rengöring av cykel och personvård i form av dusch, promenader. Idag har vi vanliga turister kunnat följa presidentens exempel och ta oss bort till tempelområdet. Mycket väl värt ett besök. Fantastiska tempel där människor för flera tusen år sedan skurit ut stora rum ur sandstensberg. Även ingångarna smyckade med många meter höga utskurna statyer. Ett motsvarande konststycke var att på 1960 talet flytta bergen med templen ett sjuttiotal meter uppåt och 150 meter bakåt för att undvika att de skulle dränkas i den stora fördämningen av Nilen som samtidigt byggdes strax söder om staden Asuan. Templen är skapade under Faraon Ramesses II och hans hustru Nefertari ca 1300 f.kr. Under lång tid var templen begravda av sand, vilket också bidragit till de är nu är väl bevarade och lätt tillgängliga. Mycket imponerade både ut och invändigt. Orten Abu Simbel är i övrigt inget särskilt. En mindre lokal marknad, uttagsautomater och några hotell på de landområden som förbinder templen och färjeplatsen över Nassersjön. Just nu är vattenståndet högt i sjön för att under sommaren succesivt användas till elektricitet och fortsatt fylla på nytt vatten till nedre delar av Nilen. Flodens vatten och sediment är avgörande för liv i floddalen. Utan bevattningen öken. Regleringen gör dock att översvämningar uteblir och marken utmed floden får inte den påfyllning av sediment som den så väl behöver. ”Riders meeting” informerar om nästa etapp på resan söderut genom Afrika. Möjligheter att använda sociala medier i Sudan är begränsad. Det finns en plan om att bussa förbi Khartoum. 


4 kommentarer:

  1. Hej Mats! Tack för din utförliga berättelse - kul och intressant att läsa.
    Fortsätt gärna ta med bild från Riders meeting whiteboards - ger sån bra bild. Nu kan man ana hur navigeringen går till:)
    Hur sker vattenförsörjningen till er?
    Hälsningar från snöslaskmoddigt Stockholm
    /Britta

    SvaraRadera
  2. Hej Mats, verkar småsvettigt men kul. Här är det myggfritt! Skottade en decimeter nysnö i morse och det har snöat hela dagen. Imorgon kväll milspåret på skidor med pannlampa. I kväll, spinning på Hammarvallen. Ha det! PeO

    SvaraRadera
  3. Halloj Mats! Din beskrivning är intressant och jag hoppas du kan fortsätta skildra äventyret så fullödigt. Skottar snö och åker mycket skidor på golfbanan. Till Orsa Grönklitt på söndag för intensiv träning. Eventuellt blir det Vasaloppet.
    Good luck without sadelsoar!
    Mats

    SvaraRadera
  4. Hejja Matts. Vad du är duktig och alla andra förstås. Intressant läsning om hur upplägget är. Skiljer det mycket mellan er deltagare och cykel kapacitet? På en daxtur på 150 km hur mycket skiljer det i tid vid målgång mellan första och sista i mål?
    Klarar du av att återhämta dej ordentligt nu när det ändå gått 2 veckor? Jag vill redan nu boka in dej på en föreläsning om resan och alla förberedelser till hösten (eller lämplig tid) för våra klubbmedlemmar. Om du vill förstås.
    Ha de bra och kämpa på. Snart kommer väl bergen också.
    //Thomas H Spårvägen CF

    SvaraRadera