onsdag 13 mars 2019

Steppe


Dag 55 den 12 mars 2019, Nairobi - Namunga, 157 km
Cyklingen ut ur Nairobis södra förorter är bökig. Smala vägar med mycket trafik i motsatt riktning in mot stadens centrum. Långa köer där otåliga förare kör om och tvingade oss cyklister av asfaltkanten och ut på sidan av vägen. Det bidrar till att fler av deltagarna är med om mer eller mindre allvarliga incidenter. En av de nya deltagarna i Nairobi fick avbryta och åka med lastbilen. Bob som anslöt till touren i Addis föll så illa när han skulle upp på asfaltkanten att han måste uppsöka sjukhus och avbryta cyklandet i minst fyra veckor. Han är tillbaka i lägret men siktar på att åka hem. Även Ingela avbröt dagens sträcka då hennes framhjul skadades i ett fall med Tina. Fredrick fick upprepade punkteringar efter en sammanstötning med bromsskivan på Alex cykel. Väl ute ur stadens förorter ändrades landskapet åter till stäpp med gräs, taggiga buskar, akaciaträd och gulnat gräs. Här är det boskapsskötsel som gäller. Vägen söderut mot gränsen till Tanzania. Den är omväxlande med rullande kullar och olika underlag. Allt från perfekt ny asfalt till gammal väg med stora potthål till vägarbeten med bara grusväg.



Jag har en mycket bra dag på cykeln. Det är dagar när man bara har 40 km kvar istället för de dagar då man tycker att 40 km känns väldigt långa. Några vilda djur har jag däremot inte sett även om jag ofta skannar av det vackert böljande stäpplandskapet.



Vi slår läger tre kilometer från gränsen. Jag cyklar ner till bensinstationerna för att köpa glass men det blir muffins och chips istället och det uppskattas när jag är tillbaka vid bordet under trädet där gamlingarna samlas med sitt kaffe och sin öl. Dagens etapp är så här långt den längsta, 160 km. Det blir tidigt tyst i tälten. Klockan halv nio är det fortfarande varmt. Över +30. Utan vind ligger värmen kvar. Det är tyst. Inga böneutrop. Ute på vägen är trafiken är gles. Det är bara några hundar som skäller och en gnisslande cykelpump, som aldrig slutar att pumpa. Det skärande ljudet ska tydligen komma från en liten uggla!


Dag 56 den 12 mars 2019, Naminga - Arusha, 118 km
Gränsövergång för alla deltagare, personal och tre fordon. Gränsstationen är nästan tom när vi köar upp för utcheckning från Kenya, stämpel i passet, incheckning i Tanzania, fingeravtryck, foto, visum för 50 US dollar, stämpel, färdig!. Vi cyklar de första kilometerna i land nummer 5. Det är cykeletapp nummer 43 av totalt 88. Vi har cyklat 450 mil. Det återstår knappt 600 till Kapstaden. Vänstertrafik här också, precis som i Kenya. Vi rullar över Masai stäpp söderut mot foten av Mount Meru. I fonden i öster ser vi konturerna av Mount Kilimanjaros snöbelagda topp. Inga vilda djur idag heller. Andra deltagare med bättre ögon och mer tur ser giraff och gaselle. Jag håller mig till får, getter, kor och åsnor vallade av pojkar och män klädda i typiska rödsvart rutiga skynken över axlarna och långa käppar i händerna. Det är inte så att man stannar och pratar med alla men en tumme upp och, tjena grabbar brukar ofta uppskattas med leende och en hälsning tillbaka. När jag sitter på cykeln och rullar förbi i 25 kilometer i timmen är det dåligt med utrymme för dialog. På frågor som How are you? Where are you from? Där svarar jag ofta i flykten, på svenska, hej grabbar/tjejer, bara fint! När vi väl rundar foten på Mount Meru rullar det snabbt ned mot Arusha och dagens slutmål vid Masai camp.



En välordnad campingplats med världens långsammaste restaurang och elektricitet som kommer och går. Först efter beställning får vi reda på att pizzan levereras från en annan plats. Till att börja med lovar personalen att det tar max 45 minuter sedan blir det 5 minuter i taget fram till två timmar. Men när den väl kommer är pizzan är väldigt god och på restaurangen undviker vi en kraftig eftermiddagsskur! Vi tar en tuctuc tre kilometer in till centrum. Det är smidigt och väldigt billigt. Vi förhandlade ned priset från 6 till 3 tusen för transport av tre gubbar. Ett tusen Tanzaniska shilling motsvarar ca 5 kronor. Nytt simkort med 3 Gb data för 200 kronor. "Masunga have money", inte snål men lite försiktig 😊





2 kommentarer:

  1. Hej Mats!
    Det är helt otroligt så långt du cyklat nu. Tufft att läsa om skador och oltckor. . .
    Säkert ett bra grepp att vara lite försiktig med pengarna.
    Fortsatt god cykling önskar Britta

    SvaraRadera
  2. Ja det gäller verkligen att vara försiktig med pengarna 😂😂😂

    SvaraRadera