torsdag 4 april 2019

Great east road



Dag 76 den 2 april 2019, Lilongwe - Chipata, 152 km
Idag lämnar vi Malawi och siktar på land sju av tio. Zambia. Tät trafik på och intensivt jordbruk vid sidan av vägen ut ur Lilongwe. Här kan man köpa bönor, potatis och andra rotfrukter, melon, jordnötter, äpplen, mango och tomater. Majs är baslivsmedel och i var by vi passerar finns minst en majskvarn.


Vägen går genom ett flackt landskap, successiv svag stigning i 12 mil fram till gränsen. Landskapet blir torrare, sandigare, mer boskap utmed vägarna. Gränsstationen relativt avslappnad. Att checka ut ur Malawi och in i Zambia tar mindre än en timme. Efter gränsen rullar det lätt i nedförsbacke och i medvind till Mamarulas lodge och camp utanför staden Chipata. Stället överraskar! Vi har cyklat ut 8 km från staden, de två sista kilometerna på en liten grusväg. Lodgen ligger mitt i skogen bakom en mur med en stor dubbelport av plåt. innanför en fin trädgård, stor bar med många kylar fulla med drycker, bakom baren en jättefin pool. Dusch och ett sedan ett dopp.


Innan middag cyklar Wolf, Brad och jag in till stadens centrum för att ta ut pengar ur ATM maskinen och skaffa nya simkort till telefonerna. Tolv Zambesiska Kwasha motsvarar tio kronor. Simkort med 2 gigabit data kostar bara 50 kronor. Vi missade eftermiddagens "rider meeting" men var tillbaka lagom till ”Open kitchen”. När alla deltagare fått en första portion får de som vill ha mer vänta till det är öppet kök. Kvällen i baren med fotboll från Italien i bakgrunden.


Dag 77 den 3 april 2019, Chipata - Petauke, 176 km
Tidig start för många. Vi har en lång dag framför oss. Den längsta dagsetappen så här långt. Great east road, västerut i solsken. En toppenfin väg som nyligen restaurerats med medel från EU. Till att börja med sidvind som på eftermiddagen vred till medvind. Vind från öster är den generellt vanligaste vindriktningen vid den här årstiden. Touren arrangeras för 17:e gången och justeringar av färdvägen har resulterat i en tidpunkt och en rutt som verkar vara optimal. Förhoppningsvis fortsätter det på det här viset då vi har ytterligare tre dagars cykling i västlig riktning in till Lusaka. Skillnad mellan med och motvind är betydande. Det skiljer minst tio kilometer i timmen i hastighet och sliter fysiskt och psykiskt på alla deltagare, särskilt på de som redan kämpar hårdast. Resan går över Zambesiska höglandet. Vi håller oss mellan 1000 och 1200 m.ö.h. Ashley tycker inte att det här är geologiskt intressant. Bara jord som veckats ihop och eroderat. Vi ser högt gräs och buskvegetation. Det är relativt glesbefolkat i jämförelse med exempelvis Etiopien, Kenya och Tanzania. Runt de byar vi passerar odlas framförallt majs. Här är det åter mer boskap utmed vägen. På själva vägen rullar en hel del tunga fordon med ursprung i Sverige. I Zambia är det framförallt Volvos lastbilar. I Tanzania mest Scania. Etiopien kinesiskt. Det verkar nästan som om fabrikörerna delat upp marknaderna ungefär som kolonialmakterna delade på områden i Afrika.


Barn ropar, how are you! Larmet går från hus till hus när vi cyklar genom en byarna. Vid tretiden på eftermiddagen är vi framme. Ytterligare en bra camping vid en fin lodge. Fortsätter det på det här sättet får jag omvärdera arrangörernas bokning av ställen för övernattning från svag till hyfsad. En skön kväll med lagom sommartemperatur utan mygg.


Dag 78 den 4 april 2019, Pitauke - Luangwa Bridge camp, 171 km
Lägerplats vid Luangwa floden. Från höglandet är vi nu på 400 möh. Floden är också en gräns, på andra sida ligger Mocambiqe. Vattnet rinner söderut samman med Zambesifloden och sedan ut i Indiska oceanen. Om fem dagar möter vi Zambesifloden uppströms en bit västerut vid Victoria fallen. Dagens cykling på fina vägar och väder genom ett rullande högland. Stämningen i gruppen är bra. Avstånden mellan deltagarna minskar trots en relativt lång etapp. Det verkar som alla är starkare. Man tar inte pauser ofta och länge som tidigare. Efter middagen är vi ett tiotal som sitter i baren högt placerad ovanför tälten och floden. Här uppe är det en skön bris. I tälten är det varmt och runt dem massor av flugor. Jag funderar på att ta med mig madrassen, lägga mig under taket på verandan.


3 kommentarer:

  1. Så fina bilder. Och skägget sitter fint.

    SvaraRadera
  2. Hej Mats! Skönt att du får lite ok camping också, med rimlig standard👍🏼 . Vilket fantastiskt vedlass på cykeln!!!
    Ungefär vilken hastighet håller du om plant, asfalterat och ingen speciell vind??
    Här ser vi nu tussilago, blåsippor och rabarber🌞
    Mvh Britta

    SvaraRadera
  3. Skönt att allt går bra, du ser verkligen vältränad ut på bilderna. Vad tänker du på när du sitter på cykeln? Planerar du för din nästa utmaning? I dag åker jag upp till Kebnekaise, det är 20 minus och mycket snö för årstiden tre meter i Tarfala och 4 meter vid Riksgränsen. Så i morgon står jag på skidor med 15 kg på ryggen för en färd på 16 km första dagen, vi är ett gubbgäng på fyra.
    Må så gott och ta det försiktigt.

    SvaraRadera