lördag 13 april 2019

Victoria falls



Dag 86 den 12 april 2019, Vilodag
Vid toabesök på natten är innertältet öppet några minuter. Väl tillbaka blir det jakt. Med baksidan på den uppblåsbara kudden mosar jag de blodtörstiga insekterna mot mashinnertältets tyg. Kombinationen av pannlampa och kudde är ett effektivt och nödvändigt vapen då man till största del sover halvt eller helt utanför sovsäck eller sovpåse. Trots strategisk placering är det väldigt fuktigt i tältet på morgonen. Ut med allt på vädring. Myror hade lämnat den blöta marken och gillade tydligen mina skor som står under absidern. En tredjedel av den ena skon är fylld av myrägg och tusentals pigga små arbetsmyror. Andra kompisar finns mellan tältbotten och innertält och i väskan. Mekanisk sanering och sedan på med gift av märket Raid inköpt i Sudan.


Regnet upphör. Jag tänker fortsätta att tälta. Har det fungerat i tre månader ska jag fixa den inofficiella målsättningen EFT, Every Fucking Tent.! Det är en del av den här resan, det här äventyret. Andra är de underverk som naturen skapat vid exempelvis Victoriafallen. En taxi till gränsen. Utcheckning ur Zambia, tjugo dollar visum för att komma tillbaka senare under dagen. En promenad över bron som byggdes 1905 över Zambesiflodens ravin, stax nedanför fallen. En investering av kolonialmakt och gruvbolagen för att komma åt naturrikedomar norr om floden. Idag satsar jag trettio US dollar för ett visum till Zimbabwe och ytterligare trettio till inträde i nationalparken. När dessa yttre formaliteter är avklarade har vi en magiskt vacker promenad med en vägg fylld av forsande vatten som störtar ned från en 1,7 kilometer breda kanten. Floden faller här etthundra meter ner i ravinen och forsar sedan vidare ned mot Mocambique, så småningom ut i indiska oceanen.



Lunch i Victoria Falls tillsammans med Brad och Wolf. Det är lätt att det blir pizza eller hamburgare, idag det senare men igår åt jag curry krokodil med ris. På vägen in mot staden får vi se tre elefanter. När de närmade sig vägen stannar lokalbefolkningen upp och väntade till de mäktiga djuren passerar. Inför kommande sträcka genom Botswana har arrangörerna av vår cykelutflykt pratat med oss om hur vi ska förhålla oss. Håll avstånd, konfrontera inte, försök inte smita förbi med cykel utan avvakta och backa tillbaka. Det kommer att finnas både lejon och elefanter utmed vägen. Vi kommer troligen inte att se så mycket av dem men de finns där och om ska vi hålla låg profil. Tallis ska hålla sig uppdaterad med lokalbefolkningen och köra upp och ned i fältet med Land Cruisern för att assistera om djuren spärrar vägen. Spännande och lite skrämmande. Själva staden Victoria Falls är formad för turister. US Dollar är gängse betalmedel. Staden är inte mer än några kvarter stor. De exclusiva hotellen är noga avgränsade från gatuförsäljare och det begränsade liv som finns utanför staketen. Från hotellen åker turister till safari i parkerna eller deltar i aktiviteter som helikopterflygning, krokodilpark och tittar på fallen givetvis. De mer äventyrslystna satsar på forsränning i eller bungyjump från bron över floden.


Kvällen avslutas med en uppgörelse på baksidan av vår lodge. Det är en enkel transaktion, en t-shirt från en av killarna i baren i utbyte mot lite pengar. Jag gillar t-shirts med lokal anknytning. Under resan har jag samlat på mig några från lokala bryggerier. Just den här Mosi tröjan fanns inte tillgänglig på den öppna marknaden.


Dag 87 den 13 april 2019, vilodag
En lång omfattande frukost följdes upp med ett dopp i poolen. Det är ju ändå lördag på semester. Lite persedelvård och därefter en kort cykeltur på egen hand in till Livingstone. Staden ligger på en sluttning några kilometer från floden ovanför de mest aggressiva myggen. Den byggdes i början på nittonhundratalet och var under en period Nord Rhodesias huvudstad. Idag en provinsstad med cirka hundratusen invånare. De centrala delarna bär fortfarande en brittisk kolonial nybyggarstil som vi sett i byar och städer från Kenya och nedåt. Ett kort besök på museum sedan mer tid på kaffe och glass. Roligt att titta på människor och trafik som passerar nedanför.


Ett besök hos barberare för välbehövlig ansning av hår och skägg. Killarna tar 50 spänn inklusive foto innan den nyfriserade gentlemannen rullar tillbaka till campen vid floden. En av väskorna packas med det som inte ska användas under kommande dagar. Den kallas här permanent bag och stuvas in i den stora lastbilen. Väskan med nytvättade och torra kläder som dagligen ska fram, daily bag är kvar i tältet. De nya deltagarna bygger samman sina cyklar och börjar bekanta sig med rutiner och andra deltagare. Imorgon startar den fjärde och sista månaden på det här stora äventyret. Rider meeting imorgon 05.45.




2 kommentarer:

  1. Hej Mats!
    Spännande med alla dkur - stora och små😬
    Hur smakad krokodil?!
    Fantastiska bilder från fallen!
    Imponerande med Hilleboendeambitionen👍🏼
    Hls Britta

    SvaraRadera
  2. Häftigt att vara på samma nivå som de stora djuren - men läskigt. Bildbevis tack om det inträffar.

    SvaraRadera